STARRT Conceptfase

Aantonen van mijn competenties.

Situatie: Door middel van een opdracht: "Ontwerp een step voor de gemeente Vlissingen" is het de bedoeling om de competentie methodisch te ontwerpen te beheersen. De voorgaande fase (de ideefase) is afgesloten met een voorstel om 2 integrale ideeën uit te werken tot haalbare concepten. Van de 2 ideeën ontbreekt nog een boel aan informatie, in deze fase moet dat verder onderzocht worden.

Taak: De taak die ik had was voornamelijk zorgen dat er duidelijkheid was over wat er allemaal moest gebeuren. Zorgen dat alle aspecten behandeld werden die nodig zijn voor een idee om hem haalbaar te maken.
Ik denk niet dat het een complexe taak hoeft te zijn als het iedereen zijn of haar doel is om alle aspecten goed uit te werken. Maar het is een lastig als de groepssfeer zo is dat alleen het hoogst nodige gedaan moet worden.

Activiteit: Om deze fase goed te doorlopen ben ik direct begonnen met het schematisch weergeven van de fase weer te geven in een tekening.
Wat ik heb gedaan was tekeningen maken om onderwerpen te verdelen en de tekening maatbepaling heb ik gemaakt. Eerst heb ik noodzakelijke maten opgezocht. Ik heb voor de puntstep het stuur en nogmaals het stuur onderzocht. Ook de bagage bevestiging heb ik opgezocht en getekend. Ik heb de 1:5 modellen gemaakt en de 1:1 tekeningen dit zijn allemaal taken die ik redelijk goed beheers het was in het begin het idee dat ik ook de krachten van een step ging berekenen maar aangezien ik al zoveel taken had is het hierbij gebleven. Ik heb nog wel samen met Walter presentatie panelen voor de no-nonsense en de puntstep gemaakt maar toen het duidelijk was dat het een powerpoint presentatie moest worden heb ik die snel 's ochtends in mijn eentje gemaakt. Ook heb ik mijn wcrolhouder tussendoor gemaakt, dat was fijn om te doen om even niet na te denken over het project. Ook heb ik tijdens dit project mijn schetsvaardigheid proberen te verbeteren.

Resultaat: Ik denk dat we een zeer goed resultaat hebben neergezet. Ik ben redelijk tevreden over mijn onderdelen ook al kostten het veel tijd. De medestudenten waren allemaal erg druk met hun eigen project we hebben wel over de methodiek gepraat maar niet over de ontwerpen op zich. De reactie van de docenten was: positief over de presentatie, wat ik erg leuk vond, we kregen een compliment over het schema, dat liet zien dat het verwerken van de feedback over de vorige fase zijn vruchten af werpt. Na een toetsing aan beoordeling aan de hand van PvW kwamen we erachter dat de concepten dicht bij elkaar lagen. We hebben als voorstel voor de Puntstep gekozen omdat deze het makkelijkst te produceren zou zijn in een oplage van 200. De Gemeente Vlissingen en meneer Koole hebben ons gevraagt toch de No-nonsense step aan te passen en deze uit te werken. 
 
Reflectie: Ik heb geleerd om minder hooi op me vork te nemen en meer op internet onderzoek te doen naar vergelijkbare producten en mechanisme, en in de werkplek vergelijkbare producten uit elkaar te halen en dat het niet heel leuk is iets te doen wat je al kan. ik zou de volgende keer graag onderdelen als statica willen doen omdat ik die nog nooit heb verwerkt in een project. Dus onderwerpen aangaan die ik nog moet leren.

Specifiek; Volgende project onbekende paden kiezen
Meetbaar; Als ik in mijn volgende project elke fase iets heb ondernomen wat ik nog nooit heb gedaan.
Aanvaardbaar; dit is een acceptabel en noodzakelijk doel om mij te kunnen ontwikkelen als ingenieur.
Realistisch; dit is een haalbaar doel.
Tijdgebonden; voor einde blok 2. 

Toepassing: Stel er is een bedrijf dat al een idee voor een ontwerp heeft en het bedrijf wil jou expertise om te weten of het een haalbaar idee is. Dan weet jij als ingenieur hoe je dat moet aanpakken en welke vragen je moet stellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten