zaterdag 27 september 2014

probleemschets Analyse verslag Thunnissen

Probleemschets:

Inwoners vertrekken uit Vlissingen waardoor er een vergrijzing plaatsvind.

Houdige situatie:
Vlissingen is een gemeente waar jaarlijks 100.000 Nederlandse en buitelandse (waarvan 75% Duitsers 20% Belgen) toeristen hun vakantie spenderen. Een inkomsten bron voor de gemeente. De vakantiegangers geven bezoek aan het strand, maken een wandeling, gaan uit eten, doen een rondje bezienswaardigheden en gaan shoppen. Dit toerisme beperkt zich tot een piek in de zomermaanden.

De gemeente Vlissingen heeft de Hoogelschool Zeeland, een school die goed aangeschreven staat en kwalitatief goed onderwijs bied. In 2014 is de HZ University of Applied Sciences in de Keuzegids HBO Voltijd 2014 uitgeroepen als Beste Hogeschool van Nederland (1). Het kwalitatief goed onderwijs zorgt er niet voor de de studenten gebonden worden aan de gemeente; meer dan de helft van de studenten van de Hogeschool Zeeland wil na zijn studie werken buiten Zeeland (2). September 2012 is een aantal partijen het project “Kenniswerf Zeeland” gestart, een project dat de ervoor moet zorgen dat bedrijven zich succesvol kunnen ontwikkelen en waarbij ondernemers, overheid en onderwijs worden versterkt door gebruik te maken van elkaars netwerk, expertise en talent. De gemeente Vlissingen is facilitator in het project (3). Voorlopig is het zo dat er weinig werkgelegenheid is in de gemeente Vlissingen. Het project “Kenniswerf Zeeland” moet hierbij helpen om de kenniswerf bekendheid te geven, voor de toeristen die Vlissingen is de Kenniswerf onbekend.

Vanuit de provincie Zeeland is de visie: “bekend maakt bemind”(4) vastgesteld en er is aan alle gemeentes gevraagd een DNA profiel op te stellen. Het doel hiervan is dat de gemeentes zich gaan onderscheiden door een herkenbaar beeld te schetsen. Voor gemeente Vlissingen komen de woorden Ongepolijst, no nonsense, maritiem, kleurrijk, festival, en internationaal naar vooren bij het bepalen van het DNA.

De leegloop van Vlissingen is een probleem. Wanneer alle mensen wegtrekken door de het gebrek aan werkgelegenheid houd het probleem zichzelf in stand; meer leegstand, het sluiten van bedrijven, banen zullen voornamelijk op het toerisme gefocussed zijn en buiten het hoogseizoen zal Vlissingen een spookstad zijn. De leegloop is nadelig voor de bedrijven die in Vlissingen gevestigd zijn, maar ook voor de inwoners en de volgende generatie die minder mogelijkheden en kansen in Vlissingen zal zien.

Er is geen duidelijk verband tussen gebieden als de kenniswerf, het station en het centrum. Jongeren die van uit buiten de gemeente Vlissingen naar school gaan in Vlissingen worden niet getriggerd om de stad te ontdekken en verplaatsen zich enkel tussen de school en het openbaar vervoer (5). Toeristen die Vlissingen bezoeken hebben nog nooit van de Kenniswerf gehoord (6). Dit zijn oorzaken die ongedaan moeten worden om de vergrijzing van Vlissingen tegen te gaan.

Gewenste situatie
De wenselijke situatie zou zijn dat jongeren Vlissingen gaan zien als een platvorm om zelf ondernemerschap en mogelijkheden te creeren. Waarbij nieuwe initiatieven een duwtje in de rug krijgen en samenwerking met andere bedrijven wordt gewaardeerd. De Kenniswerf moet een herkenbare nieuwe plek zijn voor (oude) toeristen en inwoners om nog te ontdekken dat past binnen het DNA van Vlissingen.

De mogelijkheden zijn dat er een step ontworpen word, die als verbinding tussen het station, de kenniswerf, het centrum en het Nollenbos fungeert. En dat deze step zo herkenbaar is voor de toeristen dat het als een nieuwe bezienwaardigheid wordt gezien. Een mogelijkheid is dat door de step op een taktische lokatie aan te bieden jongeren die alleen naar Vlissingen komen voor school ook verleid worden om op de step de stad te gaan verkennen en zich in Vlissingen te vestigen.




(1) www.hz.nl
(4) Laat Zeeland zien, retrieved September 16, 2014, from http://www.laatzeelandzien.nl
(5) interview in augustus 2014 te Vlissingen

(6) interview in augustus 2014 te Vlissingen

MATERIAAL EN PRODUCTIE

MATERIAAL EN PRODUCTIE