Ideeënfase
Situatie: Dit is de ideefase van het methodisch ontwerpen. Het is in deze fase belangrijk de competenties te ontwikkelen die je helpen vanuit een analyse door middel van creativiteit technieken ideeën te genereren en te combineren, om zo uiteindelijk 2 integrale ontwerpen te selecteren die in de volgende fase uitgewerkt kunnen worden tot concepten.
Taak:
Ik moest net als iedereen zoveel mogelijk oplossingen voor de deelproblemen tekenen. Waarna de oplossingen besproken en gecombineerd werden.Opnieuw met de kennis en verdieping in elkaars ideeën hebben we nog meer tekeningen gemaakt. Deze hebben we gezamenlijk in een morfologische kaart gezet waarna we konden zien waar invulling nodig was. Wij hebben gezamenlijk integralen ideeën bepaald en die verdeeld in twee per persoon om spuugmodellen van te maken waarna deze uitgebreid besproken werden en de het keuzevoorstel gezamenlijk is bepaald. Het tekenen is voor mij niet een complexe taak geweest, de proefmodelletjes bouwen ook niet. Het bespreken met de groep gaat niet altijd goed. Maar iedereen is erg gemotiveerd en doet goed mee. Proces Ideefase
Activiteit: we hebben eerst de problemen verdeeld uit de analysefase en toen individueel schetsen gemaakt. daarna hebben we deze schetsen besproken en gecombineerd. Toen hebben we nog meer geschetst en een morfologische kaart gemaakt. Deze had nog aanvulling nodig op sommige delen en deze hebben we aangevuld. Uit de morfologische kaart hebben we 5 integrale ideeën via een aangegeven route gekozen en van elk idee 2 proefmodelletjes gemaakt. Ik had een model gemaakt voor het idee met de geest ronde vormen en simplistisch. De 10 gemaakte modelletjes hebben we uitgebreid met elkaar besproken en gekoppeld aan het pakket van wensen, het DNA van Vlissingen en de doelgroep waarbij we op 2 concepten uitkwamen. Ik heb het Programma van eisen en de aangepaste ontwerpvisie aangepast met behulp van de feedback van meneer Koole en de feedback J. Dam. Ik heb het proces helder in kaart gebracht door middel van een grafische weergaven.
Resultaat: Het schetsen ging goed ik denk dat omdat de analysefase nog wat kwalen had de deelvragen waarmee we de ideefase in zijn gegaan niet optimaal waren waardoor het lastig is om goede oplossingen te genereren. Er zijn goede intekeningen gemaakt maar ze zijn allemaal behoorlijk binnen "the box". Bij het clusteren en combineren is er niet genoeg aandacht gegeven aan de kwadranten Mens en Techniek. Dat hebben we later aangepast en nog teruggekoppeld. Het was erg fijn dat we 10 modelletjes hadden gemaakt en aan de schetsen eis voldoen.
Reflectie: Ik heb geleerd dat het belangrijk is om eerst aan te passen wat eerder niet goed ging omdat je anders later tegen dezelfde dingen aanloopt (wat nu deels het geval was) Na de feedback dus eerst aanpassen wat niet goed is voor aan de volgende fase begonnen wordt. En dan een plan maken voor de komende fase. Iedereen deed erg goed mee, niet iedereen wilde tekenen of samen tekenen wat ik erg jammer vond en het terug koppelen naar de visie en programma van wensen ging goed.
Specifiek; Na krijgen feedback direct plan maken voor aanpassingen en plan voor volgende fase.
Meetbaar; feedback is genoteerd en is verwerkt in de voorgaande fase.
Aanvaardbaar; het stukje reflectie is erg belangrijk om te weten hoe je het de volgende keer anders moet doen en om te begrijpen wat er mis is gegaan.
Realistisch; het is een haalbaar doel en direct in te zetten bij de komende fase.
Tijdgebonden; het doel moet voor het einde van de conceptfase bereikt zijn.
Toepassing: Het komen met oplossingen voor problemen aan de hand van eerder gestelde wensen en een visie is goed inzetbaar bij problemen waar je in vastloopt. Ik kan me niet een snel toepassing voorstellen waarbij het komen met een oplossing niet positief is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten